Friday, August 3, 2018

Notre Dame van Reims en wat opgestoken kaarsjes

Maria wordt gekroond als koningin
De Kathedraal van Reims is een belangrijke plaats voor de pelgrim zowel naar Santiago de Compostella alsook voor hen, die Rome als einddoel hebben zoals ik. Vanaf nu heet mijn route de Via Francigena. ofwel de Weg der Franken. Ik volg de route dankzij Ben Teunissen een gepensioneerde leraar Tekenen en schilderen, die deze eeuwenoude weg heeft beschreven in de serie
De weg der Franken ( deel 1 t.m. 4 )  Zijn boekjes worden opgefleurd door de aquarellen, die hij onderweg gemaakt heeft. Ik heb gekozen voor een dagboek en een blog.
Jullie vragen je natuurlijk af, waar ik mijn zieleroerselen ( Naast vriendin ) kwijt kan. Dagboek dus.
In mijn blogs schrijf ik in algemeenheden en heb de techniek ontwikkeld om soms wat kort door de bocht te zijn, zodat ik daar dan later op terug kan komen. 

Vandaag heb ik de tijd genomen bij temperaturen van ruim 36 Celsius om de koelte van de kathedraal op te zoeken. Een kathedraal is een bisschopskerk. Letterlijk een bisschopszetel.
De kathedraal van Reims is rijk aan versieringen.
De Middeleeuwer kon meestal niet lezen of schrijven. De kathedraal is daarom een soort stripboek, waar deze aan de hand van de beelden het verhaal dat hij eerder gehoord heeft kan lezen en herkennen.
Ik heb eerder een studieweek gehad in de Kathedraal van Chartres.  Deze is zo mogelijk nog mooier dan die van Reims.


"Bliksemafleider  "buitenkant kathedraal voor kwade djin 's

Idem

Bovenstaande demonische Jeroen Bosch-achtige figuren vind je bij alle middeleeuwse kerken. Zie ook de St.Jan in Den Bosch.
Waarom demonen aan een kerk ?  Simpel om de boze geesten af te schrikken zodat ze de kerk niet in durven te komen.
Je moet het maar weten.
Er valt zoveel te vertellen.  Er is 100 den jaren gebouwd aan deze kunstwerken van devotie en uiting van rijkdom van de heerser.
Ik vind het altijd een voorrecht om in een kathedraal als Reims te mogen zijn. Ik steek ook regelmatig een kaarsje op bij een heilige. Soms om anderen tot steun te zijn en soms om hulp te vragen voor mezelf.

Engelen verwelkomen de bezoeker in het voorportaal..

Inmiddels heb ik 800 km gelopen in ruim een maand tijd. Dat is plm 26 km per dag,
Het gaat goed met me. De 13 kg bagage voel ik nauwelijks meer.
De grootste zorg is de hitte. Tot nu toe heb ik veel beschutting van bomen gehad. De komende tijd gaat de reis door de graanvelden van het gebied van de Marne. Ik zie daar wel tegenop. Vandaag was het 36 graden in Reims.

Kaarsje 1 :

Ik denk, ondanks de hitte na over de zin van mijn leven. Ik kom er niet goed uit. Ik heb zelf geen kinderen. Ik had ze graag gehad. Ik realiseer me goed, dat ik vanaf de zijlijn lekker pseudo wetenschappelijke filosofische praatjes kan verzinnen. Mijn hoofd staat eigenlijk nooit stil. 
Stel , dat ik zelf kinderen had gehad en ze gedragen zich  precies anders dan wat ik denk voorgeleefd te hebben en waarin ik geloof.
Hoe zou ik daarmee omgaan ??? Een vriend van me zei vandaag nog.  Geef je kinderen onvoorwaardelijke liefde en wat voor mooie bloem daaruit komt: Laat je verrassen.
Bang om de verantwoordelijkheid voor het opvoeden van eigen kinderen ( ook dat vraagt moed ! ) te nemen wat resulterende in naar wat later bleek ongewenst kinderloos zijn. Dat is mijn verhaal.
Gelukkig kan ik de zon bij anderen in het water zien schijnen. Ik hou van kinderen. Positieve herkadering: het grootste gevaar voor wereldvrede is ruimtegebrek voor mens en ook dier.
Kortom zonder er dus zelf bewust voor gekozen te hebben maak ik ruimte voor de ander.

Kaarsje 2 :

Ik denk ook na over mijn werkleven. Het grootste deel van mijn werkleven heb ik gewerkt met zoals dat heet kwetsbare groepen. Cynisme is een van de grootste vijanden van dit werk.
En je houdt cynisme bijna niet buiten de deur. Hij staat bijna dagelijks aan je deur. Je kan hem nauwelijks tegenhouden. Je kan wel aan hem vragen om het pand weer te verlaten door jezelf te blijven scholen ! Heb ik altijd gedaan. Prachtige methodieken geleerd.

De leukste: De OEN methode Open eerlijk en Naief/ Nieuwsgierig = Laat je om de tuin leiden en laat OMA ( oordelen meningen en adviezen ) thuis.  Dan kom je nog eens ergens in plaats van het overbekende met veel machtsvertoon  tegen elkaar in gaan staan te blaffen.
Een goed gesprek is de kunst van het open vragen stellen.
 "Wat heb je gedaan om het op te lossen ? Of wat zou je kunnen doen ? "

Toch merkte ik op het laatst hoe zwaar het werken met kwetsbare groepen is. Ik maakte veel gebruik van de humor van het moment, maar toch. Ook ik werd cynisch.
Er wordt gezegd, dat de maximale houdbaarheidsdatum voor dit soort werk ( zeker in dezelfde soort functie ) 7 jaar is.  En zonder dat je scholing volgt nog veel korter zelfs.
Ik ben het daar wel mee eens. 

Spelevaren op een van de verbindingskanalen in het stroomgebied van de Marne.

Kaarsje 3  ( Dankbaarheidskaarsje ) :

De hedendaagse westerse mens,  heeft een zoveel welvarender leven dan de rijksten 100 jaar geleden.
Ik realiseer het me vaak. De vroegere pelgrim reisde zonder geld of bankpasje.

Ik vind het heerlijk om naar Rome te lopen. 
Tot later.



Wednesday, August 1, 2018

het land van Asterix en Obelix



Maretak
Vandaag toch weer 27 km gelopen. Dit keer langs het Canal des Ardennes, die de Meuse ( Maas) en de Marne met elkaar verbindt.
Dankzij de schaduw van de bomen heb ik het ook vandaag weer overleefd.
Ik zag voor het eerst de Maretak zo talrijk ( Mistletoe Engelse naam ).
Van de maretak werd door de Kelten ( Asterix en Obelix)  magische drank gemaakt door 
de priester/ druide van hun Keltische religie. ( Ja er waren vroeger meer religies dan welke nu elkaar de koppen inslaan ..)
Veel religies zijn zo goed als uitgestorven, zoals de Keltische en ook de Griekse mythologie is in feite een uitgestorven religie. En zo zal het ook de hedendaagse religies vergaan. Ook het Christendom en de Islam gaan eens uitsterven. Ik vind, dat wel een prettig idee.
Nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen van religie.
Mijn moeder volgde in haar jonge jaren een cursus Esperanto. Dit was een geconstrueerde taal, die de nieuwe wereldtaal had moeten gaan worden.
Ik vraag me af of je op de "tekentafel " ook een wereldreligie zou kunnen ontwerpen.
Je kan dan het beste van alle huidige religies bij elkaar voegen. Het in mijn ogen idiote idee, dat veel religies in zich hebben, dat ze de enige ware leer verkondigen is daarmee opgelost.

Terug naar de Kelten.
De priester heette bij hen : druide.
Etymologie is het deelgebied van de taal, welke de herkomst van woorden bestudeert.

Druide leidt naar Tree . ( de heilige boom waar de maretak in groeit )
Ook True. Waarheid is afgeleid van druide . De Druide sprak als wijze immers de waarheid.
Ook ons woord Trouw komt er vandaan. Een trouwring is een cirkel maken rondom de waarheid.
Elkaar vasthouden met de tree/ true in het midden. Een gouden ring is ook een cirkel.
Zomaar wat bespiegelingen.

Wandelen in de hitte. Dat valt best mee. De kunst is het om zo vroeg mogelijk te vertrekken en eventueel een siesta te houden.
Uitgedroogde klei
Voor de dieren is de huidige droogte een ramp. Ik heb al veel dode dieren gezien onderweg. De mollen zijn hopeloos verloren met deze droogte en ga zomaar door.
Bij het Journaal ergerde ik me altijd al aan de hedonistische zonneaanbidders-toon van de weermannen en vrouwen. De natuur kan niet zonder regen. Met de huidige droogte mag ik aannemen, dat het weerbericht nu niet nog steeds roept : "Morgen weer een stralende dag met veel zonneschijn... 

Graansilo aan het Canal des Ardennes.
Deze streek is de graanschuur van Frankrijk

Ik vertaal dit beeld in :
Het heilige moederschap
Nog een gekke gedachte, die bij me opkwam.
Als er in de mensheid 75 jaar lang geen kinderen meer geboren zouden worden. Dan sterft de mensheid uit. 75 jaar is een erg korte tijd. Zou dat het zijn. We zijn bang om uit te sterven ?
Voor de goede orde. Lambert houdt van kinderen. Prachtige wezens.


Schoenen met mos begroeid van zoon van Daan & Els.
In hun paradijs heb ik zoals gepland een heerlijk dagje  meegeklust in de tuin.
We aten in hun favoriete restaurant.
Wat betreft de stijl van  eten en drinken onvergelijkbaar met de Hollandse modus. 

Ik verheug me op de kathedraal van Reims. Dat is een juweel van devotie en kunst. Morgen kom ik er aan. 
Ik ga een gids zoeken, die me de verhalen gaat vertellen. De meeste kathedralen zijn gebouwd op heilige grond. Dat wil zeggen , dat op die plaats er ook al voor-christelijke heiligdommen waren.
In dit geval een Keltisch heiligdom. Het Keltisch geloof was zo slecht nog niet.

Ik zie mezelf wel als  religieus. Maar dan wel bevrijd van Dogmatische ervaringen. Ik bedoel natuurlijk Traumatische ervaringen. Of zou dat hetzelfde zijn ?

Aan het ontbijt met de zusters van Tshumbe ( Zaire )
die op retraite waren in de abdij van Leffe.
We aten in stilte .
Mooie mensen !






Tuesday, July 31, 2018

Mijn inspiratie voor Chrislam. Laatste blog over dit onderwerp.

Het moge duidelijk zijn, dat mijn blogs over Chrislam niet letterlijk gelezen dienen te worden.
Het komt allemaal uit mijn geleide fantasie voort.
"Geleide " wil zeggen , dat ik een en ander bij elkaar hark en daar een verhaal van maak.

Dat is dan ook weer geschreven. Voordat ik straks gevraagd word om met bewijzen te komen en zo.

Na dit drieluik ( ik vraag me af of ik zoals een oud collega schreef aandacht te kort ben gekomen in mijn jeugd en daarom deze 3 blogs heb geschreven ) houd ik straks geen vrienden meer over ben ik bang. Tja.

Zoals Johan zei : Ik heb er alle vertrouwen in dat je hoofd op deze wandeling leeg wordt. Dat denk ik ook. Zeker nadat ik dit van me afgeschreven heb.
Ik kom vast als een leeghoofd aan in Rome. Ook al zullen sommige onder de lezers vinden dat ik dit stadium nu al bereikt heb.


Oefenpubliek vanmorgen

Allereerst 2 nagekomen berichten:

1. Guy ( mijn Vlaamse gastheer in Signy l' Abbaye. Over deze ontmoeting ga ik nog schrijven )  wil perse dat ik in de regels van Chrislam op neem dat het in Chrislam verboden is op straat te spugen.
Zit wel wat in. Neem ik op.

2. Ook de staat Israel heeft van zich laten horen. Ze vinden Chrislam zeker 
interessant om te volgen. Juist en vooral omdat zowel Islam alsook het Christendom voortgekomen zijn uit het Jodendom. Ze zien er echter geen heil in.
Te meer, omdat het Jodendom gebaseerd is op raszuiverheid. (Waar heb ik dat meer gehoord ? )
Je mag je slechts Jood noemen en lid zijn van de Joods religieuze familie als je moeder ook Joods is.

Kortom fusie achtige bewegingen richting Chrislam zijn volledig UITGESLOTEN !
Bovendien wel of geen Chrislam, dat heeft geen enkele invloed op de muren rondom de Westelijke Jordaanoever en ghetto Gaza. Die blijven gewoon zeiden ze.
Ik begon nog over de dramadriehoek met hen ( slachtoffer wordt dader )
Of zoals mijn vader zei : "Slachtoffers zijn de ergste beulen "
Ze begrepen niet waar ik het over had.
Wel vertelde Israel me, dat Trump er net zo over dacht dan zij. De muur bij Mexico gaat ook gewoon door.
Verder bracht ik in of zij er geen bezwaar tegen hebben, dat wij in Chrislam in de Heilige boeken het woord Israel vervangen door Lutjebroek. Omdat wij steeds met al dat Psalmzingen in de war raken wanneer het gaat over het heilige Volk Israels en de huidige Staat Israel. Maakten ze wel bezwaar tegen. 
De naam Israel heeft vanuit traditionele christelijke hoek veel sympathie. Kortom mijn voorstel om de naam Israel in de bijbel ( en in Chrislam ) te vervangen door Lutjebroek; daar zijn ze zacht gezegd niet blij mee. 
Kortom het contact met de staat Israel verliep nogal stroef. Toch is het mijn voornemen om de naamswijziging in Chrislam in "Israel wordt Lutjebroek " door te zetten.

Mens/ engel temt eigen djin/ donkere kant
en kan daardoor met humor de wijde wereld tegemoet treden

En dan nu eindelijk mijn geleide fantasieverhaal over Karima Virginiaoui

Haar verhaal inspireerde mij om Chrislam als nieuwste wereldreligie te lanceren.
De 2 belangrijkste beginselen in Islam en Christendom  zijn immers precies hetzelfde. Zie de overeenkomst van  Grote en Kleine Jihad en de 2 wetten van Jezus welke het fundament vormen , die Chrislam mogelijk maken !
Deze beginselen bedacht ik later worden prachtig samengevat in de Nederlandse spreuk:
" Je ziet wel de splinter in anderman's oog , maar ziet de balk in je eigen oog niet "
Door ons toe te leggen op onze eigen balk leren we mild te zijn naar de splinter in het oog van de ander. En daarin ligt de redding van de ziel/ wereld.

Karima Virginiaoui was 3e jaars student medicijnen. Ze behoorde tot de beste studenten van haar jaargang.
Naast haar buitengewone intelligentie was Karima charmant, innemend en oogverblindend mooi als ware zij prinses Sherezade zelf.
Ze was een Marokkaanse schone met prachtige lange krullende haren en amandelvormige bruine ogen waar je als man beter niet in kon kijken. Karima woonde in de studentenflat.

Marc zat in haar jaargang. Marc was een zoon van niet religieuze academici en een knappe in een beschermd milieu opgegroeide jongeman. Een beetje kakkineus gekleed. Hij droeg meestal Dockers broeken en een lamswool River Woods pullover met V hals met daaronder een ruitjesblousse. Hij droeg bovendien schoenen met leren zool en gaatjes motief.

In de studie medicijnen oefenen studenten op elkaar. 
De overijverige studenten Karima en Marc gingen in hun vrije tijd met elkaar verder in de anatomische les en werden verliefd op elkaar.
Ze waren zelfs gek op elkaar en droomden ervan om voor elkaar bestemd te zijn en later samen een huisartspraktijk te starten.
Op zekere dag zaten Karima en Marc op een terrasje een wit wijntje ( In de relatie met Marc was Karima nog mooier geworden dan ze al was en ook een stuk losser, dus ook een wijntje ) te drinken en heerlijk verliefd te zijn, toen de broer van Karima zijn zus zag met Marc.
Haar broer Youssef had geen enkele opleiding afgemaakt en nog nooit een serieuze baan gehad maar reed wel altijd in de duurste AUDI's en BMW's.
Het bleek ook, dat haar broer hun ouders, die het niet breed hadden,  financieel ondersteunde en ook dat hij een groot huis voor zijn grootmoeder had laten bouwen in Nador.

Korte tijd later moest Karima naar huis komen en weer thuis bij haar ouders komen wonen.
Ze moest een hoofddoek gaan dragen en traditionele kleding.
Youssef heeft 2 keer contact gehad met Marc,dat hij Karima met rust moest laten.
De eerste keer bleef Marc wel contact met haar houden. totdat Youssef en haar ouders erachter kwamen.
Nadat Youssef een 2e keer met Marc had gesproken stopte Marc met contact maken.
Marc had nog nooit met welke vorm van agressie te maken gehad. 
Kortom hij was na de 2e ontmoeting met Youssef volledig van de kaart.
De ouders van Marc hebben hem goed opgevangen. Inmiddels is Marc bijna klaar met zijn studie en heeft hij een nieuwe relatie.

Hoe ging het verder met Karima ?  Zij wilde,nadat ze thuis was haar kamer niet meer afkomen en kwam in de ggz terecht.
Ze is flink aangekomen ( een vogel hoort niet in een kooi ) en komt nog steeds nauwelijks buiten.
Karima slikt veel medicijnen tegen depressie en suicidale neigingen. De dokters-studie is verder weg dan ooit.

De familie-eer is gered. In het meest gunstige geval vinden haar ouders een leuke vriendelijke man voor haar ( misschien liepen er al afspraken ) en wordt ze moeder van een gezin.

Kortom Karima heeft mij geinspireerd tot Chrislam.
Als Chrislam er was geweest, dan waren Karima en Marc zou ik gehoopt hebben samen een huisartsenpraktijk begonnen en zouden ze veel hebben kunnen betekenen als bruggenbouwers in deze multiculturele maatschappij. 
Ook zouden hun wederzijdse ouders elkaar hebben leren kennen en hebben kunnen oefenen elkaar te begrijpen.
Ook de kans voor de aan een prinsjes-syndroom lijdende Youssef om inspiratie en liefde te vinden om zijn versteende hart te helen zouden zijn toegenomen.

Punt.

Leve Chrislam !
Een vos gezien. Dat gebeurt me zelden.
31 juli 2018

Vandaag waargenomen : een vos ! ; een groep patrijzen; een buizerd en verder de gebruikelijke
diersoorten, die deze mooie aarde met ons delen.

Daar gaan de komende blogs over meer en meer.

Roma: "Het Mekka van mijn Jeugd " Laatste blog

Logica: Rome "Het Mekka van mijn jeugd." Het is me aardig gelukt om contact te maken met mijn Katholieke roots en vriend...