Saturday, July 14, 2018

Voeding. Essay ( probeersel )


Kunstwerk in Sittard bij de lieve Marjolein en Gerard waar ik een nachtje mocht slapen 

Over voeding hoort u mij niet klagen. Enorm. Wat een mooie ontmoetingen onderweg.
" Het doel is niet de reisbestemming , de reis is het doel "

Even terugkomend op mijn erotomanische bekentenis. De advocaat in mij vertelde me, dat het verstandig is daar nog een paar woorden aan te wijden. Heel kort dan. Mensen, die middels enige zelfspot dit soort mislukte grappen maken vallen meestal wel mee.
Feitelijk ben ik naar vrouwen ( die ik aantrekkelijk vind ) toe heel verlegen en onhandig.
We leven ook in de tijd van " me too ".  En in de tijd, dat de cameramensen van het WK een verbod hebben gekregen om mooie vrouwen in close up te zetten. En ga zo maar door.
In mijn vorige verhaaltje was het ook geenszins mijn bedoeling om dikke mensen te kwetsen. Ik hou anders straks geen lezers meer over van mijn blog. Want dik zijn is de norm geworden in onze maatschappij.  ( By the way; mijn vriendin werkt op een afdeling met Anorexia patienten. Godsgruwelijke verhalen.  Over voeding gesproken. )
Dus als alleen de slanke mensen, die uit vriendschap voor mij deze blog lezen, zouden overblijven, ben ik het grootste deel van mijn volgers kwijt.

De titel van deze "post " komt dichterbij. Deze pelgrimage ( Pelgrim is vreemdeling ) heeft me gebracht door mijn geboortedorp Boxtel waar ik tot mijn 12e jaar woonde. Daarna ging ik naar een VWO
(toen heette dat HBS ) katholieke kostschool bij de paters.
De voeding die ik in mijn jeugd gekregen heb, is a.h.w. doordrengt met katholicisme.
Ik heb zelf geen misbruikervaringen en het ook niet om me heen gezien. Wel blijkt uit de berichtgeving dat onze soort moeilijk uit de voeten kan met "Almacht "en dat misbruik van macht helaas schering en inslag is. Of het nu gaat over corruptie dan wel sexueel grensoverschrijdend gedrag. Het is dagelijks in het nieuws.  Het moge duidelijk zijn, dat ik de paus adviseer om het verplichte celibaat voor de Levieten van zijn kerk per decreet direct af te schaffen. Incluis wel vrouwelijke priesters.
Of daarmee sexueel van de ergste soort ( kinderen)  misbruik ook zal stoppen waag ik te betwijfelen. Wel zal het minder worden.

De voeding  die ik in mijn jeugd genoten heb begon als Jezus is mijn gids en leider.
7 jaar 1ste H. Communie
Op 7 jarige leeftijd doen kinderen van katholieke huize hun eerste H. Communie. In het woord communie zit het woord communicatie.
Veel Hogescholen en Universiteiten doceren dit .
Ik krijgt op deze dag voor het eerst "brood en wijn " dat in de eredienst is omgevormd tot het lichaam en bloed van Christus. ( Christus= Jezus )
In de  Zondagse dienst ( dezelfde functie als de sabbath viering ; vrijdagavond gebed )  van de Katholieke kerk krijgen de gelovigen ook steeds weer brood en wijn.
Jezus is volgens de christelijke leer de zoon van God. Want hij is aan het kruis gestorven en na 3 dagen uit de dood opgestaan. Dat is het bewijs van het eeuwig leven. ( een Godsbewijs God is namelijk eeuwig ) Door te communiceren met Jezus heb je dus een rechtstreekse verbinding met God, want Jezus = God .  En zeker als je hem opeet in brood en wijn. Eigenlijk een soort kannibalisme.

Jezus zegt.
1ste gebod :  Heb de Heer uw God lief met geheel uw hart, geheel uw ziel en geheel uw verstand .
2e gebod : Heb uw naaste lief als u zelf.
In die zin volg ik hem nog steeds. Deze 2 geboden zijn de richtingaanwijzers in mijn leven gebleven.

Het 1ste gebod/ de 1ste richting  is :  "Ik hou van mij " Zie het gelijknamige lied van Harrie Jekkes. Niets aan toe te voegen.
Het 2e gebod/ de 2e richting is : Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden.

Je hoeft geen christen te zijn of te worden om deze 2 richtingen toe te passen in je leven. Want daarmee is volgens mij alles gedekt en gezegd. Ik noem het richtingen. Want we raken steeds weer van koers.
Een gebod lijkt me te veel op een dogma. Het gevolg is vaak schuldgevoel en straf en daarop volgende slaafse gehoorzaamheid dan wel losbandigheid. Een richting is milder. We mogen verdwalen.Heb ik uitgebreid gedaan in mijn leven. De richting brengt je weer terug op de goede weg.

Brood en wijn staat voor mij voor zowel geestelijke alsook lichamelijke voeding. En dan lees ik ook in brood het vaste voedsel en in wijn het vloeibare. Interessant aan wijn is dat wijn in het Christendom is "gelegaliseerd" middels deze ritus. In landen waar het Katholieke geloof verspreid is , wordt veel wijn gedronken. Ook het Trappistenbier doet het goed.
Alcohol in de Islam is "Haram ". Daar is veel voor te zeggen gezien de aan alcoholische voeding gerelateerde maatschappelijke kosten.
Anderzijds zie ik op deze reis ook veel gezelligheid op de terrassen in al die mooie steden en communicatie. Een glaasje maakt de tongen los.
De Joodse en Islamitische traditie hebben veel voeding en spijs regels. ( geen varkensvlees )
Voor de hindoes is  rundervlees verboden.
(De H. Koe eenmaal geslacht geeft geen Lassi en melk meer. Er wonen meer dan 1.000.000.000 mensen in India. Voornamelijk  gelukkig voor onze planeet  eten hindoes nauwelijks vlees )

De christenen hebben geen verboden. Jezus zei zo ongeveer "Je kan alles eten. Eet met respect. "
Een moment van stilte voordat je gaat eten kan helpen. Op kostschool zaten we met 200 jongens in de refter ( eetzaal)  . Ook daar was een moment van stilte en gebed. Daarna gingen sommigen onder ons als varkens ( ik soms ook ) aan het schransen om binnen de tijd zoveel mogelijk naar binnen te werken. Kortom een moment van stilte is geen garantie om met respect te eten.
Ook het je houden aan de voedsel en spijtwetten dan wel gezondheidsfreak zijn dan wel veganist zijn  is geen garantie. Ook onder deze groepen heb ik mensen als varkens zien eten bang dat ze te kort zouden kunnen komen. Als je met een grote groep eet, valt er veel te leren over onze soort.
Zelf eet ik geen vlees. Filosofie ( Zie het programma van de Partij van de Dieren en de massaconsumptie van barbecuevlees enzovoort en het feit dat het piepkleine Nederland op de 2e plaats staat als productieland van landbouwproducten middels megastallen en import van basisvoedsel als soja. Hoezo behoud van de tropische regenwouden. Smakelijk eten ! )

Het grote voordeel is dat alle religies bij mij kunnen komen eten. En andersom op deze reis, eet ik wat de gastheer/ vrouw me voorzet. Dus ook varkensvlees.  Ik kan de rest van het jaar mijn eigen voorschriften volgen. Gastvrijheid en gast aan tafel zijn, zijn in mijn ogen ver boven alle religieuze regels die er ooit door mensen bedacht zijn verheven. Al is het alleen maar om communicatie                  ( voeding ) en ontmoeting mogelijk te maken.

Ja ik denk, dat alle Heilige boeken door wijze mensen bedacht zijn. Ze zijn plaats en tijdgebonden.
" Regels zijn er voor de mensen, mensen zijn er niet voor de regels " ( Ab Harrewijn )
Op mijn werk sprak ik ooit met een van Turkse origine collega. ( Ik wist het antwoord al tevoren )
Ik vroeg haar of ze met het teamuitje ook mee ging eten daarna. Ze zei toen : "Dat mag niet van mijn geloof ,want de pannen die ze in de keuken gebruiken daar is ook haram varkensvlees in gebakken. "
Ik bracht nog in, dat er goed afgewassen wordt....

In mijn kennissenkring heb ik ook orthodoxe veganisten.

Kortom ( geestelijke ) voeding is een boeiend onderwerp.

Ik ben het met Albert Einstein eens, dat de redding van de wereld slechts mogelijk is als we het beste uit alle religies en ook uit filosofisch; liberaal en sociaal-maatschappelijk gedachtegoed met elkaar weten om te vormen tot een wereldmodel met een wereldregering, die het welzijn ( ik laat het woord welvaart er even buiten ) eerlijk verdeeld over natuur en mens en die bestaat uit wijze ( heilige ) vrouwen en mannen.

Daar bid ik voor.  ( De ene dag ben ik een gelovige en de dag erop een ongelovige tja )

Nog wat plaatjes van onderweg. Ik ben nu in Heerlen. Maandagavond hoop ik in Luik te zijn.
De stad van St. Lambert. Als hij me er maar inlaat..





Tarwe en Gerst (= brood en bier )

Vrouwelijke Heilige die de draak temt( niet doodt dus ) onder haar voeten.

St. Benediktus met raaf. 



De dag na de jammerlijke uitschakeling van Belgie, met 2 Marokkaanse voetbalsterren in hun gelederen.
 Belgie is voor mij de ware wereldkampioen. !









Wednesday, July 11, 2018

Bang en ook bang

Lambert loopt heel wat af de laatste tijd

Het Wapen van Utrecht ( zie boom )
Mijn paniekstoornis was reeds bekend bij mijn oud-collega's van Werk en Inkomen Gemeente 
Utrecht. Ze hebben de hele route van Utrecht tot Maastricht voor me bewegwijzerd . De schatten !

Verhaaltje. 

Het was tijd voor een break. Doordeweekse dag . Bospaviljoen  waar anders allemaal Stella elektrische fietsen en Human Nature unisex stellen koffie met appelgebak eten was gesloten. 
Allemaal stoelen en tafels voor mezelf in een Bos en Duin achtige omgeving .  ( Villadorp bij Zeist) 
Ik zit daar bij te komen van een oprisping van mijn erotomane 5 B (  Borsten; Billen ; Benen; Belgisch; Bier) dwangstoornis. De stoornis begon net wat weg te zakken; komt daar een plm 30 jarige dame  met  een jonge bankschroefpittbullachtige hond aangelopen. Tussen haakjes. Op een later moment ga ik jullie met nu reeds voorpret wat meer over mijn andere dwang- en angststoornissen vertellen. 
En ze begint een praatje met me. Of ik een bril verloren was. Nota Bene een damesbril met jampotglazen. Nee dus. Was ik niet verloren. Ik heb de bril gelukkig niet voorzien van vingerafdrukken van mij. Stel dat haar hond...
Ze gaat na mijn ontkenning verder met de toenadering.
" Ik kom hier vaak". Zei ze. Ze was een opvallende verschijning met roze haar dat er deels uitgegroeid was. 
Ze droeg een jellaba  ( de profeet kan gerust zijn: mijn erotomane dwangstoornis bleef  kalm verder slapen )  met een Westerse imprint. 
" Ze is een schat " vertelde ze me duidend op haar hond.
Ik negeerde de hond volledig. Bang als ik was van deze soort.
" Ik heb haar nu een jaar. Ze was eerst van mijn zus. Die is er niet meer. Aan het hart. De dokter had haar aangeraden een hond te nemen. Goed voor de beweging.
Heeft maar 3 maanden geduurd. Nu heb ik haar. Ook wel goed voor mij. Ik"@ heb namelijk ook wel wat overgewicht. "  Had ik dankzij de Hollandse jellaba nog niet gezien..

Ik vertelde haar, dat ik bang ben van dit soort ( pitbull- achtige) honden

Ze zei : " Nergens voor nodig. Zij is ook bang ". Want ook de hond heeft veel meegemaakt. Haar eerste baas ( het zal niet toch een man geweest zijn: wel dus ) heeft haar ook mishandeld . Ik loog :
 " Oh dat komt goed uit alletwee bang "
Ik wilde natuurlijk zeggen, dat als haar hond en ik bang zijn, het snel misgaat. Minimaal een van beiden een foutje in het DNA. Dat is ontploffingsgevaar. (Waarschijnlijk 2 keer DNA foutjes overigens )
We beƫindigden onze ontmoeting. Even later kwam ze samen met haar schat op de voorbank van haar maatschappelijk in wijde kring inmiddels als normaal bevonden Stadstraktor voorbij rijden. We begroeten elkaar.
Ik staarde nog wat in het bos en reisde ook verder.

Monday, July 9, 2018

Lambert praatjesmaker maar ook luisterend oor gelukkig

Inmiddels ben ik 9 dagen aan het lopen. Het loopt lekker. Ik heb me nog weinig verlopen.
Veel ontmoetingen. Ik verbaas me elke dag meer. Wat een ontmoetingen.
Zoals afgelopen slaapadres bij Guus Waaijer. Hij had geen bezwaar om met naam en toenaam in mijn blog te komen! Hij werkte als hoofd van de afdeling communicatie voor de Gemeente Veldhoven. Hij is een kerngezonde weduwnaar met dochters en kleinkinderen ook in de buurt. Op 82 jarige leeftijd woont hij riant en doet alles nog zelf.
We hadden fijne gesprekken. Hij heeft de hele transitie gecommuniceerd,  die van de 4 dorpen Veldhoven een grote stad hebben gemaakt. Hij is ook Kunstschilder.




 Ook heeft hij het Pausbezoek gemanaged. Dat was de Poolse paus, die landde indertijd op vliegveld Welschap Eindhoven. Dat was gemeente Veldhoven en dus was hij de ambtenaar in functie, die verantwoordelijk was voor het draaiboek. Hij liet me de foto's zien en zei , dat mensen zich afvroegen wie die man in die witte jurk was naast Guus Waaijer
Vanmorgen gaan lopen. Een rustigere dag. Plm. 24 km.
Een man met een grote rugzak nodigt blijkbaar uit voor een gesprek. Een gepensioneerde Philips ingenieur vertelde over zijn gehandicapte dochter die met PGB bij hen woont en dat vakantie er daardoor al jaren niet in zit. Een uurtje later vertelde de vrouw die haar stoep aan het vegen was me spontaan over het verongelukken van haar zoontje voor haar eigen huis.

Ben nu in Heeze bij een Vrienden op de Fiets adres. Bij Mia. Ook alweer een Kunstenares. Ze geeft ook les. Ze heeft 3 volwassen prachtige dochters ( zag ik op de foto) en kleinkinderen.
Ook hier is het weer goed toeven.

Foto's erin zetten vanuit Android naar de I pad. Ik heb t een beetje opgegeven. Vandaar zoveel proza.
Sorry. Ik had al feedback dat mijn verhalen te lang zijn. Als ik plaatjes kan doen ga ik minder schrijven.
Ik weet het. Het schijnt dat er meer geschreven wordt dan ooit.
Is ook logisch met deze volle steeds beter geschoolde planeet van mensen.

Morgen trek ik Limburg in.

Roma: "Het Mekka van mijn Jeugd " Laatste blog

Logica: Rome "Het Mekka van mijn jeugd." Het is me aardig gelukt om contact te maken met mijn Katholieke roots en vriend...